14 Aralık 2011 Çarşamba

Tunçmatik---Biz Kimiz


Tunçmatik 1969 yılında Türkiye’de elektrik/elektronik konusunda yerli üretim yapmak amacı ile kuruldu. İlk ürünü Türkiye için de ilk yerli üretim olan oto sinyal flaşörü oldu.
1970’li yıllarda Tunçmatik adını da popülerleştiren TV voltaj regülatörü üretimine başladı. Bu girişim de Türkiye için bir ilktir. Yine 70’li yıllar Tunçmatik fabrikasının Ümraniye’de kurulduğu yıllardır.

1980’lerde ülkede artan enerji sıkıntısı Tunçmatik’i jeneratör üretimine yöneltti. 1981 yılında ilk alternatörü üreten Tunçmatik, aynı yıl içinde döner motorlu elektrik makinelerinin bir türevi olan doğru akım motorunu Türkiye’de ilk defa üretti.
80’lerin ortalarından itibaren Tunçmatik kapılarını yurtdışına açtı ve dünya pazarında söz sahibi olan birçok kuruluşun Türkiye, Ortadoğu ve Rusya pazarında dağıtıcılığını ve temsilciliğini üstlendi.

Tunçmatik, 1996 yılında tüm elektromekanik faaliyetlerine son vererek, teknoloji yoğun bir dal olan “güç elektroniği”nde odaklanma kararı aldı. Bunu takiben, dünya literatüründe de bir ilk olan RISC mikrokontrolör denetimli dijital DC motor sürücüsü Tunçmatik ar-ge bünyesinde geliştirildi. Değişik ürünlerin ar-ge aşamasının tamamlanmasından sonra Tunçmatik bu ürünleri yurtdışında uluslararası fuarlarda sergileyerek Amerika’dan Tayvan’a kadar geniş bir coğrafi bölgeye ihracata başladı.

Ana konusu “güç elektroniği” olan günümüz Tunçmatik’i başta kesintisiz güç kaynakları olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi ile pazara hizmet vermektedir. Türkiye pazarında UPS konusunda öncü ve pazarı belirleyici firmalardan olan Tunçmatik, pazardaki konumunu Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden SİEL ile yapmış olduğu anlaşma ile daha ileri taşıyarak ürün yelpazesini 300 VA’den 8000 kVA gücüne kadar genişletmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder