30 Ocak 2012 Pazartesi

KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARINDA UYGULANAN SİSTEMLER NELERDİR?


OFF LINE (STANDBY) SİSTEMLER
Bu sistemde üretilen KGK ları şebekede herhangi bir kesinti yaşanmadığı sürece, beklemede kalan, ancak bir kesinti anında devreye girerek yüklere enerji sağlayan sistemlerdir. Şebekeden gelen gerilim herhangi bir şekilde aküler üzerinden geçmediği için regülasyon söz konusu değildir. Bu sistemde şebekenin kesilmesi anında yaklaşık 2 - 5ms (iki-beş milisaniye) içinde bir röle devreye girer. Bu süre çok kısa bir süre olsa bile oluşabilecek arktan zamanla sorunlar yaşanacaktır. Küçük güçlerde kullanılır.

LINE INTERACTIVE SİSTEMLER
Bu sistemle üretilen Kesintisiz Güç Kaynakları kademeli olarak regülasyon yaparak (±%15-25 aralığında) akü ve şebekeyi voltajın durumuna göre orantılı bir biçimde kullanır. Şebeke kesintilerinde off-line sistemler gibi röle kontağından geçerek sistemi besler. Bu yüzden küçük güçlerde kullanılır. Küçük sistemler için ekonomik olmaları pazarda tercih sebebi olmaktadır.

ONLINE - DOUBLE CONVERSION SİSTEMLER
Bu sistemde üretilen Kesintisiz Güç Kaynakları şebekeden tamamen bağımsız olarak çalışırlar. Çift çevrim enerji transferi yaparlar. Şebeke gerilimi ne olursa olsun çıkış 220V ±%1 ve 50Hz ±%0.1 kalitesindedir. On-Lıne KGK larında şebeke enerjisi doğrultulur ve eviricinin girişini besler. Aynı zamanda bu doğrultulan gerilim akülerin şarj edilmesi için kullanılır. Daha sonra evirici DC gerilimi alternatif gerilime (sinüse) çevirerek tüm yüklerin, temiz ve kesintisiz bir enerji ile beslenmesini sağlar. Frekans ve voltaj kararlılığı yüksektir.

DELTA CONVERSION SİSTEMLER
Çift enerji dönüşümlü kesintisiz güç kaynaklarından farklı bir nesildir. Giriş ile çıkış arasındaki voltaj ve reaktif güç farkını bir inverterle kapatma göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Yüksek verimlidir. Frekans kararlılığı on-line cihazlar kadar yüksek değildir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder