22 Nisan 2012 Pazar

Bu Tekne Güneş Enerjisi ile Çalışacak

Bu Tekne Güneş Enerjisi ile ÇalışacakAdana'nın Ceyhan ilçesinde okullarında tekne olmadığı için pratik yapamayan öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte 4 kişilik bir sürat teknesi için kolları sıvadı. Güneş enerjisiyle çalışacak teknenin toplam maliyetinin 10 milyon TL olduğu kaydedildi.

Ceyhan Endüstri Meslek Lisesi Denizlik Bölümü ile Mobilya Dekorasyon Bölümü öğrencileri öğretmenlerince ortaklaşa yürütülen çalışmalar, söz konusu okulda görev yapan öğretmenlerin nezaretinde sürdürülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Okul Müdürü Abudulkadir Öztürk, Ceyhan'da bir ilke imza atarak ahşaptan tekne yaptıklarını ifade ederek, "Okulumuz bünyesinde aynı zamanda da 'Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi' bulunuyor. Bu okuldaki öğrencilerimiz, okul çatısı altında pratik yapabilecekleri bir gemi olmadığı için zorlanıyorlardı. Biz de Mobilya Dekorasyon Bölümü öğrencileriyle birlikte tekne yapma kararı aldık. Bu Ceyhan'da ilk olacak, ancak imkanlar ölçüsünde fiberglas veya çelikten daha büyüğünü yapmayı amaçlıyoruz" dedi.

Yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde olacak olan sürat teknesinin, 4 kişilik olduğunu ve 75 beygir gücüne sahip bir motorla çalışacağı bilgisini de veren Öztürk, "Okullar tatil olmadan önce bitirmeyi amaçlıyoruz. Teknemizin bir özelliği de güneş enerjisiyle çalışabilecek olması. Bunun için önceden alınan paneller tekneye yerleştirilecek ve bu paneller güneş enerjisini depolayarak enerji görevi görecektir. Teknenin Mayıs ayının sonlarına doğru Ceyhan Nehri'ne indireceğiz ve nehirde tur düzenleyeceğiz" dedi. Teknenin toplam maliyetinin 10 bin TL olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Burada bilgi, tecrübe ve potansiyel var. Bu kurumlara sahip çıkalım. Buralar hepimizin. Bir ve beraber olup, güçlerimizi birleştirince bakınız ortaya ne kadar güzel eserler çıkıyor. Talep olması durumunda dışarıya da surat teknesi yapabiliriz" ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder