10 Temmuz 2012 Salı

Tarihi su değirmeni un yerine elektrik üretiyor

Antalya'nın Akseki ilçesi Murtiçi yerleşim yeri yakınlarında bulunan 500 yıllık tarihi su değirmeninde elektrik üretiyor.

Akseki’nin Murtiçi yerleşim yeri yakınlarında bulunan 500 yıllık tarihi su değirmeni 20 yıldır 200 volt elektrik üretiyor. 500 yıllık tarihi su değirmenini kiralayıp restauranta dönüştüren işletmeci Mehmet Dönmez, burada kurduğu küçük santral ile elektrik üretmeye başladı. Dönmez, restoranın elektrik ihtiyacını bu değirmenden sağlıyor.
Tarihi değirmeni 20 yıl önce restauranta çeviren Mehmet Dönmez, elektrik üretmek için bir kilometre ileriden getirdiği su ile elektrik ürettiğini ve restaurantının elektrik ihtiyacını karşıladığını söyledi.
Akseki’nin Murtiçi yerleşim merkezi yakınlarında bulunan Ferfir mevkiinde bulunan tarihi su değirmeninin geçmişinin 500 yıla dayandığını söyleyen Dönmez, “Eskiden Yörükler yaylaya giderlerken, tahıllarını öğütüp, un yaptırıyorlardı. Şimdi ise restaurant olarak işletiyorum. 200 volt elektrik üretiyorum. 20 lamba ve iki buzdolabını rahatlıkla işletebiliyor ve ihtiyacımızı karşılıyor” dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder