19 Eylül 2012 Çarşamba

Kaçak akaryakıta online takip geliyor

Tüketilen tüm akaryakıtın, üretildiği veya Türkiye’ye ithal edildiği andan itibaren online takip edileceği bildirildi.

Kaçak ve kayıt dışı akaryakıtla mücadele için geniş çaplı, yeni bir izleme ağı kurulacak. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye’de tüketilen tüm akaryakıtı, üretildiği veya Türkiye’ye ithal edildiği andan itibaren online takip edeceklerini açıkladı. Akaryakıt, yurda getirildiği gemilerden indiği andan rafineri-dağıtım şirketi ve bayiye kadar anlık bilgilerle kontrol altında tutulacak.
Kayıt dışı ve kaçak akaryakıtla mücadele için yeni bir izleme sistemi oluşturuluyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye’nin akaryakıt kaçakçılığı sorununu çözmek için Türkiye’de tüketilen tüm akaryakıtın üretildiği veya Türkiye’ye ithal edildiği andan itibaren online takip edileceğini söyledi. Bunun için akaryakıtın ithal edildiği gemilerden bayiye kadar olan tüm hareketler, rafineri-dağıtım şirketleri de dahil olmak üzere kurulacak otomasyon sistemi ile anlık takibe alınacak.
Basın mensuplarıyla Karadeniz’deki HES projelerini inceleyen Başkan Köktaş, burada gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili faz 1 ve faz 2 olarak ifade edilebilecek iki aşamalı bir çalışma yaptıklarını belirten Köktaş, ilk fazda uydu sistemi içeren GPS ile bayilerden anlık satış verilerinin alındığını söyledi. İkinci faz olarak akaryakıt depoları ve antrepoların da takip kapsamına alınacağını vurgulayan Köktaş, alacakları tedbirleri şöyle açıkladı: “Gemilerden akaryakıtın boşaltıldığı andan itibaren otomatik bir sayaç sistemiyle dolaşımdaki akaryakıtı takip etmeyi içeren sistem üzerine çalışıyoruz. Bununla ilgili TÜBİTAK’la tasarımı yaptık, sunumlarını aldık. Protokol taslaklarını oluşturduk. Kaçakçılıkla mücadele kurulu üyelerine sunum yapacağız. Biz orada o sunumu yaptıktan sonra TÜBİTAK’la yapacağımız protokol çerçevesinde hızlı bir şekilde sistemi devreye alacağız.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder