26 Haziran 2012 Salı

Tarım arazileri artık güneş enerjisiyle sulanacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce 2011 yılında yürütülen mobil güneş pili destekli damlama sulama sistemleri Ar-Ge projesinde sonuca ulaşıldı. Türkiye’nin en fazla güneş alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneşini tarımsal sulama amaçlı kullanacak mobil pil üretildi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen proje, 'güneş enerjisi ile tarımda sulama sistemleri' konusunu kapsıyor. Sulamada enerji giderlerini azaltacak proje, enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyecek. Sistem, üreticilere teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlar sağlayacak. Elde edilen araştırma verilerine göre elektrik şebekesinin su kaynağından 1 kilometreden daha uzakta olması durumunda bu sistem kendini ilk senede amorti ediyor. Mobil güneş pili prototip sulama makinesi, damlama sulama sistemi ile kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dekar alanı sulayabiliyor. İmal edilen prototip makine, tüm gerekli enerjiyi kendisi üretiyor, saatte 70 ton su atma kapasitesiyle maksimum 170 metreden su çekebiliyor.

İmal edilen makine, mobil özelliği sayesinde farklı su kaynaklarına taşınabiliyor ve kendi ürettiği elektrikle güneşi gün boyu otomatik olarak takip edebiliyor. Sistem ışınım şiddetinin yeterli olduğu bulutlu havalarda dahi çalışabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre yeryüzüne bir yılda düşen güneş ışınım enerjisi, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş olan fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 150 katı. Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat, günlük toplam 7,2 saat. GAP Bölgesi gibi Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında, küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek bu sistemlerin yaygınlaştırılması planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder